dne 26.10.2021
Kraj: Materinski dom Šempeter
Gostja ga. Mateja Marc nam je predstavila MARMELADE: kivijeva, jagoda/robidnica, breskova, VLOŽNINE: česnovi pski, kumarice, bučke, čili in OMAKE: zelenjavna, čilijeva. Za vsako od teh treh kategorij smo izvedeli postopek priprave (za vložnine, omake, marmelade) in na kaj je treba paziti pri vlaganju.
Ogledali smo si še 3 kratke filmčke; -"Izdelava jagodne marmelade", "Izdelava pesta", "Vlaganje zelenjav"- v katerih je posnet cel postopek.
Vmes pa smo udeleženci lahko poskusili izdelke z domačim kamutovim kruhom.
V drugem delu smo se pogovarjali o ČAJIH. Spoznali smo katere okoliške rastline lahko posušimo za čaje. Predstavljene posušene zeli smo skupaj zmešali v čajno mešanico proti prehladu, ki smo jo udeleženci naložili v večjo filter vrečko za čaj za domov.
Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija